A blogról és rólam

Magyar Erika mediátor (konfliktuskezelő) vagyok.

Már a jogi egyetem alatt hiányérzetem volt. Hiányoltam az embert a paragrafusok mögött. És ott volt bennem a kérdés, hogy valóban lehet-e, illetve kell-e minden élethelyzetet szabályozni? A választ és az irányát mindannak, amelyet ma képviselek a resztoratív szemlélet adta meg. 

2007-ben a pártfogó felügyelői szolgálat tagjaként kezdtem el jobban megismerni a hazai büntető igazságszolgáltatás területeit. Fiatalkorú elkövetőkkel foglalkoztam a keleti országrészben. Mai napig hálás vagyok mindazért a tapasztalatért, amit mint pártfogó felügyelő 6 év alatt szerezhettem, megismerve a legszegényebb vidékek mindennapjait, emberi sorsait és körülményeit. 

2008-tól 2013-ig a konfliktuskezelés (mediáció) egyik legérzékenyebb és mégis legkevésbé ismert területén tevékenykedtem, büntetőügyekben. Ez idő alatt közel ezer ügyben segíthettem a hozzánk utalt bűncselekmények érintettjeinek megoldásra jutni. A büntetőügyi mediációról itt olvashatóak a legalapvetőbb keretek. Sok helyen lehet informálódni az eljárásról, annak szabályairól, de kevés helyen lehet tényleges információhoz jutni arról, hogy valójában mi is történik ezeken a megbeszéléseken. Sajnos kevés olyan cikk jelenik meg a témában, amely túlmutatna a büntetőjogi kliséken (pl. kár jóvátétel, eljárás lezárása). A mediációról, mint a bírósági perek alternatívájáról sokat hallani válás, párkapcsolati problémák, gyermekelhelyezési ügyek, gazdasági és munkahelyi helyzetek és sok más területen. Mégis, ha a büntetőügyi mediációról beszélek általában a kérdőjeleket látom a tekintetekben. Az oldal létrehozásával az egyik régóta dédelgetett vágyam, hogy megismertethessem a mediáció ezen területét az emberekkel. 

2013 óta Budapesten élek, mert az élet egy újabb lehetőséget nyújtott felém. Hivatásomnál maradva, nagyszerű szakEMBERek közösségében, sokféle átalakulást megélve, a mai napig a büntetőjogi mediáció szakmai koordinátoraként dolgozom, a mediátorok mentoraként segítem a munkájukat, valamint lehetőségem nyílt a terület jogszabályi és módszertani fejlesztésében is részt venni. Sokszínűségével és kihívásaival ez az a terület, amely a szakmai életem legmeghatározóbb szeletét képezi.

Mindezek mellett a “civil” életben is tevékenykedem, mint mediátor, sok-sok együttműködéssel és szerelemprojekttel, valamint négy egyetem főként szociális munkás és szociálpedagógus hallgatóinak van lehetőségem a resztoratív szemléletet oktatni, miközben mediátorok képzésében is részt veszek.


Büntetőügyekben eljáró mediátorként  tapasztaltam meg először, hogy mennyire fontosak számunkra a minőségi kapcsolódásaink, hogy alapvető szükségletünk elismerést kapni és adni, hihetetlen igényünk van arra, hogy figyelembe vegyék az érzéseinket és a szükségleteinket. A resztoratív technikák pedig biztonságos légkört teremtenek mindehhez.

Az elmúlt 13 évben számos fantasztikus szervezettől és személytől tanulhattam, akár oktatásról, akár szakmai közös munkáról, akár csak egy ventiláló beszélgetésről legyen szó. Sokukat barátként tisztelhetek és szerethetek. A resztoratív szemléletet általuk és velük együtt gyakorlom. 

2017-2018 újabb változást hozott: előbb mindent elsöprő szerelmet, majd hurrikánként robbanó felismerést, hogy család leszünk, nem is kicsi, hiszen egyből ketten választottak minket. A fiúkkal együtt tapasztalhatom meg a resztoratív szemlélet hatását a gyereknevelés terén is. 

Így mindaz, ami szakmának indult, végül hivatás és szemlélet lett, a mindennapjaim meghatározó iránymutatója. Sokszor nehéz, mivel rengeteg a séma, amelyek felismerésében sokat segít, ha van, aki tükröt tart, de egy szemlélet  igazán akkor válik valódivá, ha beépül a napjainkba. Nekem rengeteget segít, hogy van kapaszkodó a mindennapi történések megéléséhez. Gyermekeim számára pedig bízom benne, hogy a szemlélet adja majd meg azokat az alapvető sémákat, amelyekkel sikeresebben vehetik az élet akadályait.

Remélem, hogy az oldalam és a megosztásaim segítenek minél több emberrel megismertetni a resztoratív szemléletet és sikerül számos társadalmilag fontos témát és kérdést rajta keresztül is láttatni.