Sérelemkezelés büntetőügyekben

Bűn, károkozás, hatóság, ítélet, büntetés....néhány fogalom, amelyek olvasása kapcsán negatív érzelmek árasztanak el bennünket. Ezeket a fogalmakat senki sem szeretné hallani élete során. Megértem. 

Sokunk azzal a meggyőződéssel él, hogy életét képes megfelelő kontroll alatt tartani, így el is kerülheti a találkozást az igazságszolgáltatás büntetőjogi oldalával. Vannak azonban helyzetek, amelyekben akár mi, akár a másik fél elveszíti a kontrollt és a sérelem elkerülhetetlenné válik.

Az érintettek számára évtizedekre meghatározó lehet, hogy ezekben az ügyekben milyen döntés születik. Kielégítő lehet-e önmagában a jogszabályokon alapuló hatósági döntés? Minden kérdés megválaszolásra kerülhet a büntetőeljárás hagyományos folyamatában? Az arányos büntetés kiszabása jogos társadalmi igény, de mi határozhatja meg annak mértékét? A közösség biztonságérzetét mi növeli leginkább? 

A blog ezen részében az igazságszolgáltatás helyreállító (resztoratív) oldalát szeretném bemutatni, főként történeteken keresztül, amelyek közelebb hozhatják a komolyabb sérelmek megélését, tabusításuk és az érintettek megbélyegzése helyett. 

2023. február 22. a bűncselekmények áldozatainak napja. Az áldozatok jogainak érvényesülésére és szükségleteinek biztosítására egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az európai országok és ebben a feladatban a kutatások és a gyakorlat is igazolja a helyreállító igazságszolgáltatás jelentőségét.

2013-ban a Grey reklámügynökség reklámtáblákat helyezett el Madridban, Barcelonában, Vigóban, Valenciában és Sevillában. A táblákon megjelenő plakátkampány egy héten keresztül volt az utcákon, figyelmet és felületet adva a gyermekbántalmazás témájának.

Joji Glimpse Of Us című dala egy hihetetlen lírai költemény, fantasztikus hangzással. Első hallásra elvarázsolt. Majd megtaláltam hozzá a videoklippet, és teljesen összezavarodtam. Letaglózott a látvány és a hang együtt. Egy dal és egy hozzá tartozó videoklip, amit hónapok óta, időről-időre megnézek, emésztek, értelmezek. Látszólag a kép és a hang...

A resztoratív szemlélet szerint (is) bűnt elkövetni - a gondatlan helyzeteket talán nem ide sorolva - mindig tünet. Családi és/vagy anyagi helyzet, társadalmi problémák, kirekesztettség, megbélyegzés, krízis, kapcsolatok hiánya, rossz minősége, más konfliktusos helyzet állhat mögötte. Rengeteg féle ok húzódik meg a háttérben, miközben a társadalom...

A békásmegyeri fiatalok története ma újra a híroldalak hasábjaira került, mivel a fiatalok közül ketten személyiségi jogi pert indítottak a rendőrséggel (állammal) szemben, amelyben bocsánatkérést és sérelemdíj megfizetését kérik. 2021. májusában már foglalkoztam az üggyel a kidsnews.hu felkérése alapján, amelyet most az oldalra való...

Egy bűncselekmény történetét olvashatod, amelynek szereplői két tinédzser, Olivér és Martin. Találkozásuk eredménye komoly következményekkel járt. Három részen keresztül, három blogbejegyzésben szeretném megmutatni, hogy a közvélemény által is megismert esetek kapcsán mennyi körülmény és tény árnyalhatja a különböző eseteket.

Egy bűncselekmény történetét olvashatod, amelynek szereplői két tinédzser, Olivér és Martin. Találkozásuk eredménye komoly következményekkel járt. Három részen keresztül, három blogbejegyzésben szeretném megmutatni, hogy a közvélemény által is megismert esetek kapcsán mennyi körülmény és tény árnyalhatja a különböző eseteket.