A bullying, mint jelenség 

2021.09.01

Az iskolai bántalmazás (bullying) jelenség, amely ellen sokan dolgozunk, amellyel szemben sokan felszólalunk. 

JELENSÉG, tehát nem egyes gyerekek vagy felnőttek sajátja, viselkedési attitűdje. 

Működési mód, amelynek alapját az biztosítja, hogy a közösség tagjai elnézőek a negatív, sérelmet okozó magatartásokkal szemben, a gúnyolódástól, a kirekesztésen át akár a verbális erőszakig.

Sokszor észre sem vesszük ahogyan egy-egy odaszólással, viccelődésnek szánt megjegyzéssel valójában gúnyt űzünk a másik emberből, ha pedig esetleg visszajelez elintézzük ezzel: "Oh, csak túlérzékeny vagy!".

Mindenkinek van lehetősége fellépni a zaklatással szemben, segítséget nyújtani, felszólalni....de ehhez fel kell ismerni, hogy mi is számít zaklatásnak, érezni kell a különbséget árulkodás és segítségkérés között és KÖZÖSEN ki kell állni a bántalmazó magatartással szemben.

MONDJ NEMET A SÉRTÉSRE ÉS ADJ LEHETŐSÉGET A FELELŐSSÉGVÁLLALÁSRA! NE HAGYD EGYEDÜL! 

Számomra kiemelten fontos a bullying megelőzése és kezelése. Ehhez kapcsolódóan információkat, történeteket szeretnék megosztani és bemutatni szakmai közösségeket, amelyek hatékonyan foglalkoznak a témával. 

Szemléletváltásra van szükség, ne gondoljuk, hogy a kemény szankciók hozzák el a megoldást. Fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a témát, mert ami szem előtt van, arra érzékenyebbek leszünk. Az érzékenységünkkel pedig tragédiák előzhetőek meg!

www.kerib.hu