A bullying, mint jelenség 

2021.09.01

Az iskolai bántalmazás - legyen szó a felnőttek részéről megnyilvánuló vagy a kortárs bántalmazásról (bullying) - jelenség, amely ellen sokan dolgozunk, amellyel szemben sokan felszólalunk. 

JELENSÉG, tehát nem egyes gyerekek vagy felnőttek sajátja, viselkedési attitűdje. 

Működési mód, amelynek alapját az biztosítja, hogy a közösség tagjai elnézőek a negatív, sérelmet okozó magatartásokkal szemben, a gúnyolódástól, a kirekesztésen át akár a verbális erőszakig.

Sokszor észre sem vesszük ahogyan egy-egy odaszólással, viccelődésnek szánt megjegyzéssel valójában gúnyt űzünk a másik emberből, ha pedig esetleg visszajelez elintézzük ezzel: "Oh, csak túlérzékeny vagy!".

Mindenkinek van lehetősége fellépni a bántalmazással szemben, segítséget nyújtani, felszólalni....de ehhez fel kell ismerni, hogy mi is számít annak, érezni kell a különbséget árulkodás és segítségkérés között és KÖZÖSEN ki kell állni a bántalmazó magatartással szemben.

MONDJ NEMET A SÉRTÉSRE ÉS ADJ LEHETŐSÉGET A FELELŐSSÉGVÁLLALÁSRA! NE HAGYD EGYEDÜL! 

Számomra kiemelten fontos a bullying megelőzése és kezelése. Ehhez kapcsolódóan információkat, történeteket szeretnék megosztani és bemutatni szakmai közösségeket, amelyek hatékonyan foglalkoznak a témával. 

Szemléletváltásra van szükség, ne gondoljuk, hogy a kemény szankciók hozzák el a megoldást. Fontos, hogy folyamatosan fenntartsuk a témát, mert ami szem előtt van, arra érzékenyebbek leszünk. Az érzékenységünkkel pedig tragédiák előzhetőek meg!

www.kerib.hu