A nők elleni erőszak ellen, de mindenkit támogatva

2023.11.25

November 25 a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. 

Aki ismer, tudja, hogy mennyire közel áll hozzám a tánc, amely önkifejezés mellett, a tabuk ledöntésének és a gyógyulásnak a színtere is. Dakota és Nadia táncát már hosszú hónapok óta újra és újra megnézem. Minden alkalom nagyon mélyen érint, mert elképesztően kifejező, segít az együttérzés kialakításában, segít átérezni a kapcsolati erőszak dinamikáját. 

A határtalan energiájukról ismert Dakota és Nadia hisz a mozgás erejében. A két táncos sikerének titka a köztük lévő tökéletes egyesülés, de leginkább az, hogy művészetükön keresztül üzenetet közvetítenek. Mélyen, intenzíven, őszintén. Egyedülálló stílusuk magában foglalja a tabuk megtörését és innovatív előadások létrehozását, amelyek olyan erőteljes témákkal foglalkoznak, mint a rasszizmus és a családon belüli erőszak. Együtt szeretnénk ezt a szellemet életben tartani. 

A táncuk után a zsűrinek elmesélik, hogy azért hozták létre a koreográfiájukat, mert egyik barátjuk bántalmazó kapcsolatban él és így szeretnék tudatni felé, hogy mellette állnak és tudnak helyzetéről (feltehetően a bántalmazó nem engedi, hogy barátjuk kapcsolatot tartson velük). 

Táncukon keresztül követhető a kapcsolati erőszak dinamikája, az a hatalmi egyensúlytalanság, amely miatt az áldozat képtelen egyedül szabadulni ebből a fogságból. Folyamatos a próbálkozása, de a bántalmazó ereje, tudatossága és energiája fogva tartja és folyamatosan leépíti önértékelését. A bántalmazó jogosultságtudatát pedig erősítik mindazok a minták, amelyben felnőtt, amelyek feljogosítják arra, hogy tulajdonként kezelje áldozatát. A nők elleni erőszak nem csak a kapcsolatokban nyilvánul meg, azonban a legpusztítóbb hatását ebben éri el. 

Mindaddig az áldozatok egyedül fogják érezni magukat ebben a harcban, amíg nincsenek egyértelmű és támogató fellépések, amíg nem beszél a társadalom egésze azonos nyelvet ebben a kérdésben. Sok ember, sok család, sok gyermek érintett, ezért megoldási stratégia szükséges. 

Az, aki számára a birtoklás az egyedüli motiváció, annak a büntetés kilátásba helyezése és a távoltartás önmagában nem lesz visszatartó erő. Ajánlom, hogy nézzétek meg többször a videót, egyszer Dakota arcát és mozdulatait, majd Nadiaét. A boldogság nem ez. A bántalmazót sem teszi boldoggá a saját működése. A társadalom részéről az erőszak egyértelmű elutasítására van szükség, ugyanakkor a másik kézzel támogató segítséget is kellene nyújtani. 

Tény, hogy a médiáció nem megoldása a bántalmazásnak, azonban eljöhet az az idő, amikor már megfelelő eszköze lehet a továbblépésnek. Abban pedig szintén segíthet a resztoratív szemlélet és a mediációs készségek, hogy képessé váljanak a felek az épülésre. 

Spanyolország jó példa erre, ahol a kormányzat részéről számos célzott intézkedés született. 

Az ügyészségen belül külön csoport foglalkozik ezekkel az ügyekkel. Az első intézkedés a bántalmazó távoltartása és  azzal egyidőben terápiás csoportban való részvételének elősegítése, amely magatartásának tudatosítására és a változásra ösztönzi. Egyéni terápiában pedig épülni tud. 

A túlélőt sem hagyják magára, szintén segítik terápiás csoportban való részvételét, amelyben önbizalmának építése, önértékelésének megerősítése történhet meg. 

Az egyén támogatást kap a változásra, miközben kontroll alatt tartják a működését, a változás pedig csak az ő vállalásaival indulhat meg. Mind a két félnek támogatást kell nyújtani az épüléshez és a változáshoz, hogy készek legyenek szülőként együttműködni is akár a jövőben. Amikor pedig már kompetens és egyenrangú felek, képessé válnak a konstruktív beszélgetésre is, amikor akár már a mediáció is segíthet újraírni együttműködésüket. 

Úgy tapasztalom, hogy az erőszak elleni küzdelem és kommunikációja során elmarad a valódi megoldások hangsúlyozása. Ha csak arról van szó, hogy aki bánt azt el kell szeparálni, ki kell közösíteni és nincs semmilyen kapaszkodója akkor egyértelmű, hogy befeszül és ellenállásba, sőt ellentámadásba kezd. Én valahogy ezt látom, ami miatt megrekedt ennek a mindenkit érintő és égető helyzetnek a megoldása. 

A helyreállító igazságszolgáltatás szervezetei, szakemberei elkötelezetten dolgoznak a családon belüli, kapcsolati erőszak emberközpontú megoldásain. Hiszünk abban, hogy a resztoratív eszközök, a szemlélet maga egy egészen más perspektívát adhat, hiszen minden érintett szükségletét, motivációját fókuszba állítja, így a megoldások keresésében is tágabb spektrumban gondolkodunk.