A sport és a resztoratív szemlélet II.- Team Jumbo-Visma

2023.07.23

Párom révén kerültem közelebb az országúti kerékpározáshoz, aki elképesztő lelkesedéssel figyeli a történéseket. Emlékszem, három éve még nem értettem, hogy hogyan és főként miért képes valaki órákon keresztül a kerékpárversenyek közvetítését nézni? Aztán jött a covid, és amikor nem volt hova menni, elkerülhetetlenül bekúsztak az események és a fogalmak az elmémbe. Megtanultam mi az a peloton, mit jelent szökésben lenni, hogyan képesek egymást felhúzni a csapattársak, mit jelent az összeforgás, mi alapján osztják ki a trikókat, kik azok a rounderek, a sprinterek, a hegyimenők. Kezdtem én is érteni és érezni a lelkesedést.

A 2022-es Tour de France során kiemelkedett számomra a holland Team Jumbo-Visma (TJV), amelyet jelenleg a világ legjobb csapataként tartanak számon. Hetekig csak pletykákat lehetett arról olvasni, ami ma már tény, hogy Valter Attilát, hazánk legeredményesebb versenyzőjét, a kétszeres magyar bajnokot a TJV leigazolta. Ati már idén számos futamban bizonyította kiválóságát, mi pedig még izgatottabban vártuk az idei versenyeket és követjük kedvenc csapatunkat. 

Ma van az utolsó napja az idei Tour de France-nak és ma már biztosan kijelenthető, hogy az ideit is 𝑱𝒐𝒏𝒂𝒔 𝑽𝒊𝒏𝒈𝒆𝒈𝒂𝒂𝒓𝒅 nyeri meg, a saját és a TJV elképesztő teljesítményének köszönhetően. Figyelve a közös munkájukat már a tavalyi évben úgy éreztem, hogy ebben a csapatban valami olyan történik, ami egyedüli a mezőnyben. 

Már egy ideje foglalkoztat a sport és a resztoratív szemlélet kapcsolata, lehetőségei. Megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy 𝘷𝘢𝘯𝘯𝘢𝘬-𝘦 𝘰𝘭𝘺𝘢𝘯 𝘤𝘴𝘢𝘱𝘢𝘵𝘰𝘬, 𝘢𝘮𝘦𝘭𝘺𝘦𝘬 - 𝘩𝘢 𝘯𝘦𝘮 𝘪𝘴 𝘵𝘶𝘥𝘢𝘵𝘰𝘴𝘢𝘯, 𝘥𝘦 - 𝘳𝘦𝘴𝘻𝘵𝘰𝘳𝘢𝘵𝘪́𝘷 𝘦́𝘳𝘵𝘦́𝘬𝘦𝘬 𝘮𝘦𝘯𝘵𝘦́𝘯 𝘴𝘻𝘦𝘳𝘷𝘦𝘻𝘰̋𝘥𝘯𝘦𝘬? Az új-zélandi rögbi válogatottról, az All Blacks-ről már korábbi posztomban írtam. Amikor pedig olvastam a Jumbo-Visma tízparancsolatáról, a Blanco Koers-ról, egyértelművé vált számomra, hogy a resztoratív szemlélet alapja, a 𝐊𝐎̈𝐙𝐎̈𝐒𝐒𝐄́𝐆 𝐄𝐑𝐄𝐉𝐄 kiemelten fontos ebben a csapatban is.

A csapat bő tíz évvel ezelőtt igazán komoly lejtmenetbe került és miután doppingvétségbe is keveredtek, a vezetésnek nem volt más választása, mint újragondolni és új alapokat létrehozni. Rájöttek, hogy nem elegendő megfizetni a versenyzőket és a személyzetet vagy a mérések által eredményeket elérni a versenyzők fizikai felkészültségének növelésében, és nem elég a legjobb tehetségeket kiválasztani, ha a közösség széthúz és rengeteg a konfliktus. 𝟐𝟎𝟏𝟐-𝐫𝐞 𝐮𝐠𝐲𝐚𝐧𝐢𝐬 𝐨𝐝𝐚 𝐣𝐮𝐭𝐨𝐭𝐭𝐚𝐤, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐬𝐳𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧𝐤𝐢 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧𝐤𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐤𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐤𝐭𝐮𝐬𝐛𝐚𝐧 𝐚́𝐥𝐥𝐭. Az országúti versenyek valódi csapatteljesítmények, a csapattagok egymásra támaszkodnak a verseny során, "együtt utaznak a vonatban". Bár vannak kapitányok és a cél, hogy ők minél jobb eredménnyel zárják a versenyeket, azonban a segítők nélkül mindez nem sikerülne. Ha nincs bizalom és nincs szándék a másik támogatására a várt siker elmarad. 𝑴𝒆𝒓𝒊𝒋𝒏 𝒁𝒆𝒆𝒎𝒂𝒏 sportigazgatónak tennie kellett valamit. 

Strukturált folyamatokat követve és minden csapattag bevonásával kezdtek kialakítani egy teljesen új működési módot. Ahelyett, hogy a gyors megoldásokra vagy egyéni teljesítményekre összpontosítottak volna, a TJV egy hatékony folyamatot dolgozott ki, a csapat valamennyi tagját bevonva a döntéshozatali folyamatba. A resztoratív folyamatok egyik ismérve, hogy minden érintett bevonásra kerüljön a konfliktusos helyzet megoldásában, mert így lehet hosszútávon betartható megoldásokat kidolgozni. 

"Őszinte beszélgetésre volt szükség. Összehívtunk mindenkit, hogy mondják meg el mi nem jó, miért dühösek. Az összes frusztrációt kipakoltuk az asztalra."

𝐁𝐞𝐬𝐳𝐞́𝐥𝐠𝐞𝐭𝐞́𝐬𝐞𝐤 𝐬𝐨𝐫𝐨𝐳𝐚𝐭𝐚́𝐭 𝐟𝐨𝐥𝐲𝐭𝐚𝐭𝐭𝐚́𝐤 𝐥𝐞, 𝐚 𝐜𝐬𝐚𝐩𝐚𝐭 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐧𝐲𝐢 𝐭𝐚𝐠𝐣𝐚́𝐯𝐚𝐥, vezetőtől buszsofőrig, a versenyzőktől a technikai személyzetig mindenki a csapat aktív résztvevőjévé vált ebben a folyamatban. Csoportokban beszélték meg, 𝐦𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚́𝐥𝐣𝐚 𝐨̋𝐤𝐞𝐭 𝐚𝐫𝐫𝐚, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐚 𝐓𝐉𝐕-𝐧𝐞́𝐥 𝐝𝐨𝐥𝐠𝐨𝐳𝐳𝐚𝐧𝐚𝐤, 𝐦𝐢 𝐚𝐳 𝐚́𝐥𝐨𝐦𝐜𝐞́𝐥𝐣𝐮𝐤, 𝐦𝐢𝐛𝐞𝐧 𝐤𝐮̈𝐥𝐨̈𝐧𝐛𝐨̈𝐳𝐧𝐞𝐤 𝐦𝐚́𝐬 𝐤𝐞𝐫𝐞́𝐤𝐩𝐚́𝐫𝐜𝐬𝐚𝐩𝐚𝐭𝐨𝐤𝐭𝐨́𝐥, 𝐞́𝐬 𝐦𝐢𝐛𝐞𝐧 𝐬𝐳𝐞𝐫𝐞𝐭𝐧𝐞́𝐧𝐞𝐤 𝐟𝐞𝐣𝐥𝐨̋𝐝𝐧𝐢.

Az alulról felfelé történő munkával a csapat tagjai a felelősségvállalásra, együttműködésre és a folyamatos fejlődésre lettek ösztönözve. Megértették, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐚 𝐬𝐢𝐤𝐞𝐫 𝐧𝐞𝐦 𝐜𝐬𝐚𝐤 𝐚𝐳 𝐞𝐠𝐲𝐞́𝐧𝐢 𝐤𝐞́𝐩𝐞𝐬𝐬𝐞́𝐠𝐞𝐤𝐭𝐨̋𝐥 𝐟𝐮̈𝐠𝐠, 𝐡𝐚𝐧𝐞𝐦 𝐡𝐚𝐭𝐞́𝐤𝐨𝐧𝐲 𝐤𝐨𝐦𝐦𝐮𝐧𝐢𝐤𝐚́𝐜𝐢𝐨́𝐧, 𝐤𝐨̈𝐳𝐨̈𝐬 𝐜𝐞́𝐥𝐨𝐤𝐨𝐧 𝐞́𝐬 𝐤𝐨̈𝐳𝐨̈𝐬 𝐞𝐫𝐨̋𝐟𝐞𝐬𝐳𝐢́𝐭𝐞́𝐬𝐞𝐤𝐞𝐧 𝐚𝐥𝐚𝐩𝐮𝐥.

A több héten át tartó folyamatot követően kirajzolódott egy olyan keret, amely valamennyiük igényeit összefogta. Így jött létre a 𝗕𝗟𝗔𝗡𝗖𝗢 𝗞𝗢𝗘𝗥𝗦, azaz a Jumbo-Visma tízparancsolata, egy olyan "megállapodás", amelyet a tagok közösen hoztak létre, és amelyet mindenki elfogadott. Egy keret pedig akkor betartható, ha abban mindenki szükséglete és erőfeszítése megjelenik. "𝘌𝘻𝘵 𝘯𝘦𝘮 𝘢 𝘷𝘦𝘻𝘦𝘵𝘦́𝘴, 𝘩𝘢𝘯𝘦𝘮 𝘢𝘻 𝘢𝘭𝘬𝘢𝘭𝘮𝘢𝘻𝘰𝘵𝘵𝘢𝘬 𝘳𝘢𝘬𝘵𝘢́𝘬 𝘰̈𝘴𝘴𝘻𝘦. 𝘌́𝘴 𝘮𝘪𝘯𝘥𝘦𝘯𝘬𝘪 𝘢𝘭𝘢́𝘪́𝘳𝘵𝘢."Azóta az új belépőknek is el kell fogadni ezeket a pontokat, amelyek azt gondolom, hogy mindenki érdekeit szolgáló alapvetések, érthető irányokkal, megteremtve az új tagok bevonásának lehetőségét is. A pontokat olvasva kirajzolódik, hogy a fókusz a tagok kapcsolatának minőségén és jóllétén van. 𝐄𝐳 𝐚 𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐧𝐞𝐦 𝐚 𝐬𝐢𝐤𝐞𝐫𝐫𝐨̋𝐥 𝐯𝐚𝐠𝐲 𝐚 𝐜𝐞́𝐥 𝐞𝐥𝐞́𝐫𝐞́𝐬𝐞́𝐫𝐨̋𝐥, 𝐡𝐚𝐧𝐞𝐦 𝐚𝐳 𝐞́𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞𝐭𝐭𝐞𝐤 𝐯𝐢𝐬𝐳𝐨𝐧𝐲𝐫𝐞𝐧𝐝𝐬𝐳𝐞𝐫𝐞́𝐫𝐨̋𝐥, 𝐚 𝐤𝐚𝐩𝐜𝐬𝐨𝐥𝐚𝐭𝐨𝐤 𝐞𝐠𝐲𝐞𝐧𝐬𝐮́𝐥𝐲𝐚́𝐧𝐚𝐤 𝐛𝐢𝐳𝐭𝐨𝐬𝐢́𝐭𝐚́𝐬𝐚́𝐫𝐨́𝐥 𝐬𝐳𝐨́𝐥. Ezáltal mutat túl egy szervezetfejlesztési folyamaton és válik számomra resztoratívvá.

A BLANCO KOERS PONTJAI KÖZÜL NÉHÁNY:

  • 𝙴𝚐𝚢𝚎𝚗𝚎𝚜𝚎𝚔 𝚟𝚊𝚐𝚢𝚞𝚗𝚔, 𝚍𝚎 𝚗𝚎𝚖 𝚍𝚞𝚛𝚟𝚊́𝚔.

  • 𝙴𝚐𝚢𝚖𝚊́𝚜𝚜𝚊𝚕 𝚋𝚎𝚜𝚣𝚎́𝚕𝚞̈𝚗𝚔, 𝚗𝚎𝚖 𝚙𝚎𝚍𝚒𝚐 𝚎𝚐𝚢𝚖𝚊́𝚜𝚛𝚘́𝚕. 

  • 𝙵𝚒𝚐𝚢𝚎𝚕𝚞̈𝚗𝚔 𝚊𝚛𝚛𝚊, 𝚑𝚘𝚐𝚢 𝚖𝚒𝚗𝚍𝚎𝚗𝚔𝚒 𝚛𝚎́𝚜𝚣𝚝 𝚟𝚎𝚐𝚢𝚎𝚗 𝚊 𝚋𝚎𝚜𝚣𝚎́𝚕𝚐𝚎𝚝𝚎́𝚜𝚋𝚎𝚗.

  • 𝙰 𝚌𝚜𝚊𝚙𝚊𝚝𝚞𝚗𝚔 𝚎𝚐𝚢 𝚋𝚒𝚣𝚝𝚘𝚗𝚜𝚊́𝚐𝚘𝚜 𝚔𝚘̈𝚣𝚎𝚐, 𝚊𝚑𝚘𝚕 𝚖𝚎𝚐𝚑𝚊𝚕𝚕𝚐𝚊𝚝𝚞𝚗𝚔 𝚋𝚊́𝚛𝚖𝚒𝚝 𝚖𝚘𝚗𝚍𝚊𝚗𝚊́𝚕.

  • 𝙴𝚕𝚒𝚜𝚖𝚎𝚛𝚓𝚞̈𝚔 𝚎𝚐𝚢𝚖𝚊́𝚜 𝚎𝚛𝚎𝚍𝚖𝚎́𝚗𝚢𝚎𝚒𝚝, 𝚎𝚣𝚝 𝚔𝚒 𝚒𝚜 𝚏𝚎𝚓𝚎𝚣𝚣𝚞̈𝚔. 𝙹𝚘𝚋𝚋𝚊́ 𝚝𝚎𝚜𝚜𝚣𝚞̈𝚔 𝚎𝚐𝚢𝚖𝚊́𝚜𝚝.

  • 𝙽𝚊́𝚕𝚞𝚗𝚔 𝚊𝚣 𝚕𝚎𝚑𝚎𝚝𝚜𝚣, 𝚊𝚔𝚒 𝚟𝚊𝚐𝚢. 𝙴𝚣 𝚊 𝚓𝚎𝚕𝚕𝚎𝚖𝚟𝚘𝚗𝚊́𝚜 𝚝𝚒𝚜𝚣𝚝𝚎𝚕𝚎𝚝𝚋𝚎𝚗 𝚟𝚊𝚗 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚟𝚊. 𝙼𝚒𝚗𝚍𝚎𝚖𝚎𝚕𝚕𝚎𝚝𝚝 𝚎𝚕 𝚔𝚎𝚕𝚕 𝚏𝚘𝚐𝚊𝚍𝚗𝚘𝚍, 𝚑𝚘𝚐𝚢 𝚎𝚐𝚢 𝚗𝚊𝚐𝚢𝚘𝚋𝚋 𝚎𝚐𝚎́𝚜𝚣 𝚛𝚎́𝚜𝚣𝚎 𝚟𝚊𝚐𝚢.

  • 𝙷𝚊 𝚑𝚘𝚣𝚞𝚗𝚔 𝚎𝚐𝚢 𝚔𝚘̈𝚣𝚘̈𝚜 𝚍𝚘̈𝚗𝚝𝚎́𝚜𝚝, 𝚊𝚑𝚑𝚘𝚣 𝚖𝚒𝚗𝚍𝚎𝚗𝚔𝚒 𝚝𝚊𝚛𝚝𝚓𝚊 𝚖𝚊𝚐𝚊́𝚝. 𝙰𝚣 𝚎𝚐𝚢𝚎𝚣𝚜𝚎́𝚐 𝚊𝚣 𝚎𝚐𝚢𝚎𝚣𝚜𝚎́𝚐.

"𝘚𝘻𝘦𝘳𝘦𝘵𝘯𝘦́𝘯𝘬, 𝘩𝘰𝘨𝘺 𝘢𝘻 𝘦𝘨𝘦́𝘴𝘻 𝘴𝘻𝘦𝘳𝘷𝘦𝘻𝘦𝘵 𝘴𝘢́𝘳𝘨𝘢 𝘵𝘳𝘪𝘬𝘰́𝘳𝘢 𝘮𝘦́𝘭𝘵𝘰́ 𝘭𝘦𝘨𝘺𝘦𝘯. 𝘔𝘪𝘯𝘵 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘤𝘴𝘢𝘱𝘢𝘵, 𝘯𝘦𝘮 𝘭𝘦𝘩𝘦𝘵𝘶̈𝘯𝘬 𝘴𝘪𝘬𝘦𝘳𝘦𝘴𝘦𝘬, 𝘩𝘢 𝘤𝘴𝘢𝘬 𝘢 𝘴𝘱𝘰𝘳𝘵𝘰𝘭𝘰́𝘬𝘳𝘢 𝘰̈𝘴𝘴𝘻𝘱𝘰𝘯𝘵𝘰𝘴𝘪́𝘵𝘶𝘯𝘬. 𝘔𝘪𝘯𝘥𝘦𝘯 𝘮𝘶𝘯𝘬𝘢𝘵𝘢́𝘳𝘴𝘢𝘵 𝘣𝘦 𝘬𝘦𝘭𝘭 𝘷𝘰𝘯𝘯𝘶𝘯𝘬 𝘢 𝘧𝘰𝘭𝘺𝘢𝘮𝘢𝘵𝘣𝘢."- mondja Zeeman sportigazgató.

Azáltal, hogy a Blanco Koers mindenki részvételével jött létre, annak megvalósulásáért is mindenki felelősnek érzi magát. Ez az elkötelezettség pedig az egyéni 𝐟𝐞𝐥𝐞𝐥𝐨̋𝐬𝐬𝐞́𝐠𝐯𝐚́𝐥𝐥𝐚𝐥𝐚́𝐬 𝐞́𝐬 𝐚 𝐤𝐫𝐢𝐭𝐢𝐤𝐚𝐢 𝐠𝐨𝐧𝐝𝐨𝐥𝐤𝐨𝐝𝐚́𝐬 képességét is előmozdította. Míg korábban rossz teljesítmények esetén egymásra mutogattak, mára elsődlegesen mindenki önmagát, saját teljesítményét vizsgálja. Mi az, amin javítani kell. Zeeman a vezetői szerepét is fontosnak tartja: "𝘌𝘯𝘨𝘦𝘮 𝘪𝘴 𝘮𝘦𝘨𝘦́𝘳𝘪𝘯𝘵, 𝘩𝘢 𝘦𝘨𝘺 𝘧𝘶𝘵𝘢𝘮 𝘯𝘦𝘮 𝘫𝘰́𝘭 𝘴𝘪𝘬𝘦𝘳𝘶̈𝘭. 𝘌𝘬𝘬𝘰𝘳 𝘧𝘦𝘭 𝘬𝘦𝘭𝘭 𝘷𝘢́𝘭𝘭𝘢𝘭𝘯𝘰𝘮 𝘢 𝘴𝘦𝘣𝘦𝘻𝘩𝘦𝘵𝘰̋𝘴𝘦́𝘨𝘦𝘮𝘦𝘵, 𝘢𝘮𝘦𝘭𝘺 𝘦𝘨𝘺 𝘷𝘦𝘻𝘦𝘵𝘰̋ 𝘴𝘻𝘢́𝘮𝘢́𝘳𝘢 𝘭𝘦𝘨𝘢𝘭𝘢́𝘣𝘣 𝘰𝘭𝘺𝘢𝘯 𝘧𝘰𝘯𝘵𝘰𝘴 𝘬𝘦́𝘴𝘻𝘴𝘦́𝘨, 𝘮𝘪𝘯𝘵 𝘢 𝘤𝘴𝘢𝘱𝘢𝘵𝘪𝘳𝘢́𝘯𝘺𝘪́𝘵𝘢́𝘴."

Ahhoz, hogy egymás teljesítményeiről vagy épp hibáiról konstruktívan tudjanak beszélni, 𝐦𝐞𝐠 𝐤𝐞𝐥𝐥𝐞𝐭𝐭 𝐭𝐚𝐧𝐮𝐥𝐧𝐢𝐮𝐤 𝐯𝐢𝐬𝐬𝐳𝐚𝐣𝐞𝐥𝐳𝐞́𝐬𝐭 𝐚𝐝𝐧𝐢 𝐞́𝐬 𝐟𝐨𝐠𝐚𝐝𝐧𝐢. A hibákból tanulni lehet, de erről csak egyenesen és nyíltan érdemes beszélni. A csapatot inspirálni nem csak az egyéni igények kielégítésén múlik. 𝐀 𝐓𝐉𝐕 𝐡𝐚𝐧𝐠𝐬𝐮́𝐥𝐲𝐭 𝐟𝐞𝐤𝐭𝐞𝐭 𝐚𝐫𝐫𝐚, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐚 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐨𝐥𝐨́𝐤 𝐞́𝐬 𝐚 𝐬𝐳𝐞𝐦𝐞́𝐥𝐲𝐳𝐞𝐭 𝐣𝐨́𝐥 𝐢𝐬𝐦𝐞𝐫𝐣𝐞́𝐤 𝐞𝐠𝐲𝐦𝐚́𝐬𝐭. Személyes találkozókat szerveznek, amelyen mindenki megnyílhat és megismerhetik egymás otthoni helyzetét is. Kit mi foglalkoztat, milyen személyes körülmények nehezítik az életüket, milyen komoly változás történt, amely hatást gyakorol aktuális állapotukra. Ezek segítik a kapcsolódást és 𝐚𝐤𝐢𝐡𝐞𝐳 𝐤𝐚𝐩𝐜𝐬𝐨𝐥𝐨́𝐝𝐧𝐢 𝐭𝐮𝐝𝐬𝐳, 𝐚𝐛𝐛𝐚𝐧 𝐛𝐢́𝐳𝐧𝐢 𝐢𝐬 𝐭𝐮𝐝𝐬𝐳, 𝐚𝐳𝐭 𝐬𝐞𝐠𝐢́𝐭𝐞𝐧𝐢 𝐭𝐮𝐝𝐨𝐝, 𝐚𝐳𝐳𝐚𝐥 𝐤𝐞́𝐩𝐞𝐬 𝐯𝐚𝐠𝐲 𝐚 𝐯𝐢𝐭𝐚́𝐬 𝐡𝐞𝐥𝐲𝐳𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐭 𝐢𝐬 𝐦𝐞𝐠𝐛𝐞𝐬𝐳𝐞́𝐥𝐧𝐢. 𝗘𝗴𝘆𝗺𝗮́𝘀𝘀𝗮𝗹 𝗲́𝘀 𝗻𝗲𝗺 𝗲𝗴𝘆𝗺𝗮́𝘀𝗿𝗼́𝗹! Ezáltal mondhatjuk, hogy a konfliktusok megelőzésébe fektetnek inkább, mint azok megoldásába.

𝐒𝐳𝐚́𝐦𝐨𝐦𝐫𝐚 𝐞𝐳𝐞𝐤 𝐦𝐢𝐧𝐝 𝐫𝐞𝐬𝐳𝐭𝐨𝐫𝐚𝐭𝐢́𝐯 𝐤𝐞𝐫𝐞𝐭𝐞𝐤, 𝐡𝐢𝐬𝐳𝐞𝐧 𝐧𝐚𝐠𝐲𝐨𝐧 𝐡𝐚𝐬𝐨𝐧𝐥𝐨́𝐚𝐧 𝐝𝐨𝐥𝐠𝐨𝐳𝐡𝐚𝐭𝐮𝐧𝐤 𝐚𝐳 𝐢𝐬𝐤𝐨𝐥𝐚́𝐤𝐛𝐚𝐧 𝐢𝐬 𝐚 𝐝𝐢𝐚́𝐤𝐨𝐤𝐤𝐚𝐥, 𝐯𝐚𝐠𝐲 𝐚𝐤𝐚́𝐫 𝐚 𝐦𝐮𝐧𝐤𝐚𝐡𝐞𝐥𝐲𝐞𝐤𝐞𝐧, 𝐭𝐞𝐡𝐚́𝐭 𝐛𝐚́𝐫𝐦𝐞𝐥𝐲 𝐤𝐨̈𝐳𝐨̈𝐬𝐬𝐞́𝐠𝐛𝐞𝐧.

A resztoratív eszközök célja, hogy hogyan tudjuk megelőzni, vagy ha már megelőzni nem lehet, de eredményesen kezelni a konfliktusos helyzeteket. A resztoratív körökben, alakítják ki a diákok működési kereteiket, a saját Blanco Koers-ukat. A resztoratív kör megadja a lehetőséget arra, hogy mindenki szót kapjon és mindenki véleménye meghallgatásra kerüljön. A hét vagy a nap kezdő körei rálátást adhatnak egymás helyzetére, nehézségeire, kihívásaira, boldogságára. Megerősítő visszajelzésekkel, elismerésekkel emelik egymást, biztonságos keretek között adhatnak visszajelzést egymásnak. Végeredményben egy ilyen folyamat alakítja ki a felelősségvállalást önmagukért, egymásért és az osztályért és emeli meg az egyéni és az osztály eredményeit is, mint a TJV-nál. 

A Jumbo-Visma csapata hatalmas utat járt be. Felismerték, hogy minden fennálló forrás mellett is időt kell fordítaniuk egymásra hiszen, ha nem adnak teret és figyelmet az emberi kapcsolatokra, nehezen juthatnak előre. Ez nem megy máról-holnapra. Nekik is jó pár évbe telt, mára viszont a legegységesebb és legeredményesebb csapat a kerékpárosok között. Természetesen az eredmények mögött elképesztő munka és elhivatottság, sokféle innovatív eszköz, tudásmegosztás, tehetséggondozás és táplálkozástudomány is áll. Azonban egy jól működő csapat nélkül ez nem lenne hosszútávú. A Blanco Koers által megteremtett 𝐤𝐢𝐬𝐳𝐚́𝐦𝐢́𝐭𝐡𝐚𝐭𝐨́𝐬𝐚́𝐠, 𝐭𝐚́𝐦𝐨𝐠𝐚𝐭𝐚́𝐬, 𝐭𝐢𝐬𝐳𝐭𝐞𝐥𝐞𝐭 𝐞́𝐬 𝐦𝐞𝐠𝐛𝐞𝐜𝐬𝐮̈𝐥𝐞́𝐬 𝐥𝐞𝐡𝐞𝐭 𝐚 𝐟𝐞𝐧𝐧𝐭𝐚𝐫𝐭𝐡𝐚𝐭𝐨́𝐬𝐚́𝐠 𝐳𝐚́𝐥𝐨𝐠𝐚. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a TJV-t - az információk szerint - nagyon kevesen hagyják ott.

Ma már minden versenyt igyekszem én is követni, végigizgulni az etapokat, hiszen az elképesztő teljesítményeken túl, valódi emberi megnyilvánulásokat láthatunk, a fair play és a bajtársiasság jegyében. A kerékpársport összességében nagyobb elismerést és figyelmet kellene, hogy kapjon és nem csak a TJV miatt.


Hivatkozás: 

https://www.eurosport.hu/.../jumbo-van-aert.../story.shtmlhttps://www.eurosport.hu/.../jumbo-roglic-van.../story.shtml

https://www.eurosport.hu/.../jumbo-roglic-van.../story.shtml

https://www.begeleidingstartendeleraren.nl/.../PRESENTATI...https://www.betterday.nl/tag/de-blanco-koers/

Képek forrása: 

https://www.teamjumbovisma.com/.../team-jumbo-visma-aims.../

https://www.teamjumbovisma.com/.../all-rounder-tratnik.../