Jelzőrendszeri reakció iskolai konfliktusok kezeléséhez

2023.07.01

Egy amerikai kisváros rendőrségének és középiskolájának példamutató kezdeményezése a helyreállító igazságszolgáltatás gyakorlatának beépítésére a konfliktusok kezelésére, miközben 𝐚 𝐤𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐤𝐭𝐮𝐬/𝐞𝐫𝐨̋𝐬𝐳𝐚𝐤 𝐡𝐚́𝐭𝐭𝐞𝐫𝐞́𝐛𝐞𝐧 𝐧𝐞𝐦 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚́𝐭 𝐤𝐞𝐫𝐞𝐬, 𝐡𝐚𝐧𝐞𝐦 𝐚𝐳𝐭 𝐤𝐨̈𝐳𝐞𝐠𝐞́𝐬𝐳𝐬𝐞́𝐠𝐮̈𝐠𝐲𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞́𝐦𝐚𝐤𝐞́𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐟𝐢𝐧𝐢𝐚́𝐥𝐣𝐚, 𝐚𝐦𝐞𝐥𝐲𝐧𝐞𝐤 𝐤𝐞𝐳𝐞𝐥𝐞́𝐬𝐞́𝐛𝐞𝐧 𝐚 𝐤𝐚𝐩𝐜𝐬𝐨𝐥𝐚𝐭𝐨𝐤 𝐞́𝐩𝐢́𝐭𝐞́𝐬𝐞́𝐭 𝐞́𝐬 𝐚́𝐩𝐨𝐥𝐚́𝐬𝐚́𝐭 𝐤𝐮𝐥𝐜𝐬𝐟𝐨𝐧𝐭𝐨𝐬𝐬𝐚́𝐠𝐮́𝐧𝐚𝐤 𝐭𝐞𝐤𝐢𝐧𝐭𝐢.

Az illinois-i Evanston Township Középiskola egy új szerkezeti modell kialakításával igyekszik megoldást találni az iskolai erőszakra. Az iskola korábbi két fontos külső támogatója Loyce Spells és Anthony King a következő tanévben új szerepet tölt be a biztonság és a védelem területén. 𝐒𝐩𝐞𝐥𝐥𝐬 𝐨𝐭𝐭𝐡𝐚𝐠𝐲𝐣𝐚 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐨̋𝐫𝐢 𝐚́𝐥𝐥𝐚́𝐬𝐚́𝐭, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐚𝐳 𝐢𝐬𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐛𝐢𝐳𝐭𝐨𝐧𝐬𝐚́𝐠𝐢 𝐯𝐞𝐳𝐞𝐭𝐨̋𝐣𝐞 𝐥𝐞𝐡𝐞𝐬𝐬𝐞𝐧 𝐭𝐞𝐥𝐣𝐞𝐬 𝐚́𝐥𝐥𝐚́𝐬𝐛𝐚𝐧, 𝐦𝐢́𝐠 𝐊𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐳 𝐮́𝐣𝐨𝐧𝐧𝐚𝐧 𝐥𝐞́𝐭𝐫𝐞𝐡𝐨𝐳𝐨𝐭𝐭 𝐡𝐞𝐥𝐲𝐫𝐞𝐚́𝐥𝐥𝐢́𝐭𝐨́ 𝐠𝐲𝐚𝐤𝐨𝐫𝐥𝐚𝐭𝐨𝐤 𝐤𝐨𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚́𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐩𝐨𝐳𝐢́𝐜𝐢𝐨́𝐣𝐚́𝐛𝐚 𝐤𝐞𝐫𝐮̈𝐥.

"Szerintem nagyon fontos a korai megelőzés" – mondta Spells. "Ez az egész a kapcsolatokról szól. A bűn, az iskolai erőszak, az iskolai ámokfutások megelőzése a kapcsolatokról és a traumák kezeléséről szól. … Nagyon hiszem, hogy ez közegészségügyi probléma."

Spells, King és más városvezetők, köztük az iskola vezetőjével és az evanstoni rendőrfőnökkel, egy közösségi találkozón cseréltek ötleteket a biztonsági stratégiákkal kapcsolatban május 23-án, mivel a közösség aggodalma fokozódott a fiatalok körében tapasztalható erőszakos tevékenységek megnövekedése miatt. Az elmúlt két tanévben a diákok többször vittek fegyvert a középiskolába. Spells, Campbell és Thompson mind 𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐮𝐦𝐚𝐭𝐢𝐤𝐮𝐬 𝐞́𝐥𝐦𝐞́𝐧𝐲𝐞𝐤𝐞𝐭 𝐞́𝐬 𝐚 𝐬𝐳𝐞́𝐭𝐡𝐮́𝐳𝐚́𝐬𝐭 𝐚𝐳𝐨𝐧𝐨𝐬𝐢́𝐭𝐨𝐭𝐭𝐚́𝐤 𝐚 𝐥𝐞𝐠𝐧𝐚𝐠𝐲𝐨𝐛𝐛 𝐤𝐨𝐜𝐤𝐚́𝐳𝐚𝐭𝐢 𝐭𝐞́𝐧𝐲𝐞𝐳𝐨̋𝐤 𝐞́𝐬 𝐟𝐢𝐠𝐲𝐞𝐥𝐦𝐞𝐳𝐭𝐞𝐭𝐨̋ 𝐣𝐞𝐥𝐞𝐤 között, amikor erőszakról és lövöldözésről van szó. Ezért a tanárok, az alkalmazottak, az adminisztrátorok és a szülők célja kell, hogy legyen megpróbálni elérni a több mint 3600 középiskolába járó diákot és erősíteni a kapcsolatokat.  Igyekszünk arra összpontosítani, hogy az összes diák kapcsolatba tudjon lépni minimum egy felnőttel. 

A rendszer nagy részét az iskola 32 mentális egészségügyi szakembere és több mint 30 biztonsági tiszt képezi, akik keményen dolgoznak azért, hogy kapcsolatokat alakítsanak ki a tanulókkal, és támogató figyelemmel legyenek jelen a mindennapi életükben. Javítani akarnak minden diák kapcsolatán az intézményen belül, a tanáraiktól kezdve az edzőiken át a folyosói biztonsági megfigyelőkig.

Új szerepében King feladata lesz beavatkozások és resztoratív folyamatok vezetése a verekedő vagy más módon konfliktusban részt vevő diákok körében, valamint a többi munkatárs képzése a közvetítések lebonyolítására.

"Az okozott kár felismerése, a gyógyulás módjainak kitalálása, az erőszak megállításának módjai" a középiskolában alkalmazott helyreállító gyakorlatok fő elvei közé tartoznak. "Ha valaki elismeri a szerepét a sérelmekben, a megszégyenítése nélkül kell a helyreállítás részévé tenni." - mondta King.

Az iskola a városvezetéssel és a rendőrséggel karöltve csatlakozik egy ❞𝐇𝐚𝐧𝐝𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐜𝐚𝐫𝐞❞ elnevezésű kezdeményezéshez, amely egyfajta jelzőrendszeri irányelvként értelmezhető. Ennek lényege, hogy a tagjai, köztük a rendőrség, amikor a városban történik valamilyen, diákokat is érintő szituáció, az abban érintettek neveit a középiskola számára átadják, de csak a neveket, a részleteket, ki hogyan volt érintett, nem. Hiszen a cél nem a megbélyegzés és ítélkezés, hanem a figyelem és támogatás. Ez àltal az iskola fokozottan tud figyelmet fordítani azokra a gyerekekre, akik sebezhetőbbek ezekben a napokban. 

Számomra ez a valódi resztoratív reakció, ahogyan a gyermekekért az egész közösség felelősséget vállal.

Forrás: https://evanstonroundtable.com/2023/05/24/this-is-all-about-relationships-how-eths-leaders-are-approaching-school-safety/?fbclid=IwAR3XoJ5EsM9RTpTAd0Dk7FOjI1dii3r-yr9NPRVwZQMlefWsW2IJ3aJHk68</p>