Navigálás a narratívák között

2023.12.30

Marina Cantacuzino újságíró és a The Forgiveness Project megálmodójának, december 17-én megjelent cikke a konfliktusok árnyalt megközelítésének fontosságát hangsúlyozza, az izraeli-palesztin helyzetet véve alapul. 

A közvélemény polarizálódásáról szól, amely általános jelenséggé vált szinte minden, a társadalmat megmozgató kérdésben. Ezek az egymásnak ellentmondó narratívák gátolják az empátiát és a kétoldalú párbeszédet. A cikkben szereplő példák a konfliktus mindkét oldaláról származnak. Kiemeli, hogy a megismert egyéni történeteken keresztül kellene vizsgálni a konfliktusokat és azokon keresztül hangsúlyozni az emberiességet és a megbékélést. 

Robi Dameline szavain keresztül kéri, hogy a tiltakozások legyenek oldalfoglalástól mentesek, az erőszakos fellépésekkel szembeniek és a békét hangsúlyozóak. Ismerjük meg a különböző narratívákat. Ismerjük fel és ismerjük el, hogy minden konfliktussal érintett közösségben van fájdalom és trauma. Ha ez nem történik meg akkor egy légüres teret hozunk létre, a hallgatás pedig törléshez vezet, a törlés (ignorálás) pedig csak az elnyomás egy másik formája. 𝐀 𝐜𝐬𝐞𝐧𝐝𝐛𝐞𝐧 𝐚 𝐬𝐞𝐛𝐞𝐤 𝐦𝐞́𝐥𝐲𝐮̈𝐥𝐧𝐞𝐤, 𝐦𝐢𝐤𝐨̈𝐳𝐛𝐞𝐧 𝐚𝐳 𝐚́𝐥𝐝𝐨𝐳𝐚𝐭𝐨𝐤 𝐬𝐳𝐞𝐧𝐯𝐞𝐝𝐞́𝐬𝐮̈𝐤 𝐞𝐥𝐢𝐬𝐦𝐞𝐫𝐞́𝐬𝐞́𝐫𝐞 𝐯𝐚́𝐠𝐲𝐧𝐚𝐤.

Nelson Mandela is tudta, hogy a csendet együttérzéssel kell megtölteni: 

"Ha a sebeket kezeletlenül hagyjuk elgennyesedhetnek és végül nagyobb sebeket hagynak a társadalom testén."

Ezért a megbékélésen és a megbocsátáson kell dolgozni. Erőszakos helyzetekben azonban erre nincs lehetőség. Csak sokkal később, a konfliktus utóhatásaként, amikor már kétségbeesetten kell új utat találni, a megbocsátó szív elkezdheti gyógyítani a régi sérelmeket.

Marina közel 20 éve dolgozik azon, hogy megismertesse a világgal azoknak a személyeknek a történetét, akik traumafeldolgozásában a megbocsátás folyamata adott kapaszkodókat. Erről szól a The Forgiveness Project. 

A kíváncsiság, a másik oldal történetének megismerése iránti igény valamennyi személyes történet mozgatórugója. Marina ebből kiindulva arra kéri olvasóit (Robi Damelin után), hogy legyenek tudatosak és keressék fel a láthatóan szemben álló oldalak képviselőit. Így pl. az izraeli - palesztin konfliktus kapcsán egyaránt ismerjék meg az izraeli túszok és az ostrom alatt álló gáza palesztin lakosainak személyes történetét. A binárisokon túl kell gondolkodnunk, írja Marina. Egy barátja levelét idézi: "Valahol középen találkozunk egy új tudatossággal, amely a komplexitást öleli fel ahelyett, hogy kihasználná az általunk képviselt oldalakat." 

Ezt az üzenetet pedig Albert Einstein gondolataival állítja párhuzamba: 

"A probléma nem oldható meg ugyanazzal a tudatszinttel, amelyik létrehozta."

Végül azzal a reménnyel zárja sorait, hogy 𝐞𝐳𝐳𝐞𝐥 𝐚 𝐭𝐮𝐝𝐚𝐭𝐨𝐬𝐬𝐚́𝐠𝐠𝐚𝐥 𝐤𝐞́𝐩𝐞𝐬𝐬𝐞́ 𝐯𝐚́𝐥𝐮𝐧𝐤 𝐛𝐞𝐟𝐨𝐠𝐚𝐝𝐧𝐢 𝐚𝐳 𝐞𝐥𝐥𝐞𝐧𝐭𝐦𝐨𝐧𝐝𝐚́𝐬𝐨𝐤𝐚𝐭 𝐞́𝐬 𝐤𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐱𝐞𝐧 𝐥𝐚́𝐭𝐧𝐢 𝐚 𝐤𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐤𝐭𝐮𝐬𝐨𝐤𝐚𝐭 𝐦𝐚𝐠𝐮𝐧𝐤 𝐤𝐨̈𝐫𝐮̈𝐥 𝐞́𝐬 𝐚 𝐯𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐛𝐚𝐧, 𝐦𝐢𝐤𝐨̈𝐳𝐛𝐞𝐧 𝐦𝐞́𝐥𝐲 𝐭𝐢𝐬𝐳𝐭𝐞𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐥 𝐚́𝐥𝐥𝐮𝐧𝐤 𝐤𝐢 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫𝐢 𝐞́𝐥𝐞𝐭 𝐬𝐳𝐞𝐧𝐭𝐬𝐞́𝐠𝐞 (𝐞́𝐬 𝐦𝐞́𝐥𝐭𝐨́𝐬𝐚́𝐠𝐚) 𝐦𝐞𝐥𝐥𝐞𝐭𝐭.

A remény fenntartását az olyan alulról építkező, helyreállító szemléletű közösségekben és a béketeremtő csoportokban látja, mint amilyen a Szülői Kör - Családi Forum is. Személy szerint számomra ezek a történetek adnak kapaszkodókat és mutatják meg a világ médiában és közösségi oldalakon nem mutatott és reményekkel teli oldalát.