Ne várd el, hogy Ő oldja meg!

2021.09.25

Az iskolai bántalmazás kapcsán szinte minden esetben előkerülnek az áldozatok felelősségét firtató vélemények: 

  • az "azért került ilyen helyzetbe, mert nem képes megvédeni önmagát", 
  • mert "áldozat típus", 
  • "ezt neki kellene megoldania". 

Majd sok-sok javaslat, tanács hangzik el és gyakran előkerülnek olyan cikkek és videók is, amelyek hatásos önvédelmi technikákról szólnak, hogy ezzel is muníciót adjanak azoknak, akik épp a bántalmazás folyamatában vannak. 

Az áldozathibáztatás alapját képező tévhitek abból a képből fakadnak, amilyenné a bántalmazás változtatja annak célpontját. 

Kétségbeesik, megijed, közönyös lesz, de semmiképpen sem asszertív. 

Mivel nem képes megbirkózni a helyzettel egyre növekvő szégyen és bűntudat alakul ki benne, főként ha a környezetéből is azt tapasztalja, hogy gyenge, ha nem képes ezt elviselni, ha nem képes megvédeni magát. 

"A szégyenérzet hatására az embert elfogja a rettegés attól, hogy egyszer csak meg fog semmisülni, eltűnik a föld színéről..." /James Garbarino, a Cornell Egyetem fejlődéslélektan-professzora/

Egy bántalmazott gyermektől, aki ennyire kiszolgáltatott helyzetben van, nem várható el az asszertív megoldás, hogy képes legyen ezzel egyedül megküzdeni, nem várható, hogy megfordítsa a helyzetet. Még akkor sem, ha sok filmnek ez is az üzenete. 

 A bántalmazás leállítása a közösség, a szemlélők aktivitásán múlik! 

Egy közös fellépés láttán az áldozat lelkileg is erősödhet. A bántalmazó folyamat megszakadása után bármely gyermek számára már fontos lépés az önvédő technikák megtanulása (az önvédelem, asszertív kommunikáció), amelyek segítenek elkerülni a hasonló helyzeteket. Az elsajátított új készségek is építhetik, gyógyíthatják a korábban áldozat lelkét, önbecsülését. 

Az önértékelés és önbecsülés kialakítását, építését, védelmét azonban már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. Ennek egyik módja az is, hogy gyermekeink képessé valljanak önmaguk védelmére társas helyzetekben, oly módon, hogy azzal sem maguk sem a másik önértékelését, egészségét nem rombolják. 

Ennek sok-sok módja és területe van. 

Íródott egy mesekönyv is a témában, amely kereteket teremt, megértést és megoldásokat ad ovis és kisiskolás gyermekeink számára. 

Kovács Ildikó - Önvédelmi szakértő az írója és megálmodja az Önvédelem Gyerekeknek - Kalandos hétköznapok című kötetnek. 

https://www.kovacsildiko.com/hirek/mesekonyv---kalandos-hetkoznapok

A gyerekek 12 történeten keresztül megérthetik a hétköznapi helyzetekben kialakuló konfliktusok okait, a másik oldal viselkedését és megtanulhatják megfelelő módon kezelni ezeket a helyzeteket. Érdemes beszerezni hozzá az alaphelyzeteket (hajhúzás, harapás, lökdösés, játékok elvétele, sorban állás a csúszdánál, rugdosás stb.) bemutató kirakót is, amellyel a gyerekek begyakorolhatják a megtanult reakciókat. A mesék és a kirakó is remek helyzetet teremt a beszélgetésre.