Paul Kohler története - A megbocsátás, mint az emberségünk része

2024.05.27

2014-ben Paul Kohlert kegyetlenül megtámadták saját otthonában. A Londoni Egyetem jogász professzora Dél-Londonban élt feleségével, Sammel és négy lányukkal. Feleségével és legidősebb lányával később a Why Me? nevű jótékonysági szervezet által létrehozott helyreállító igazságszolgáltatási eljárás keretében találkozott az egyik támadóval.ą

Olyan este volt, mint bármelyik másik. Megvacsoráztunk, a legidősebb lányom az emeleten volt, a másik három lányom elment, én és a feleségem pedig lent kártyáztunk. Aztán kopogtattak az ajtón, és amikor kinyitottam, négy férfi özönlött be az előszobába, erőszakosan rám támadtak, és újra és újra azt kiabálták: "Hol a pénz?".A feleségem másodpercekkel korábban felment a hálószobánkba, így ösztönösen védtem a lépcsőt, de a földre nyomtak, és rám ültek. Ketten felmentek, hogy elkapják Sam-et, arra kényszerítették, hogy feküdjön le, eltakarva az arcát. A másik kettő megpróbálta leragasztani a számat, és azzal fenyegetőztek, hogy megütnek egy nehéz szekrényajtóval, amely a közelharcban letört. Szerencsére a lányom a ház tetején hallotta a felfordulást, és hívta a 999-et. Ennek köszönhetően a rendőrség nyolc percen belül megérkezett, és biztos vagyok benne, hogy megmentették az életünket.

Néhány napig kórházban voltam, és bár fájdalmaim voltak, nem éreztem hatalmas lelki traumát. Azt hiszem, segített, hogy amikor hazajöttem, lefeküdtem a ház minden egyes szegletébe, ahol megtámadtak, mert vissza akartam nyerni ezeket a tereket. Ezzel együtt a sebeim is gyógyultak. A feleségemnek és a lányomnak sokkal nehezebb volt. A feleségemet megfenyegették, de fizikailag nem támadták meg. A lányom pedig, miután elbarikádozta magát a szobájában, azt képzelte, hogy a szüleit meggyilkolják. Nem sokkal később egy évre elköltözött, részben azért, mert nem érezte biztonságban magát az otthonunkban.

A lengyel származású támadók közül kettőt még aznap este elfogtak; a másik kettőt csak azután hogy a médiában fantomképet tettek róluk közzé, és egy fotó is kikerült zúzódásoktól borított arcomról. Sajnos azonban egyes sajtóorgánumok visszaéltek a történettel; például arra használták fel, hogy a bevándorló- és EU-ellenes érzelmeket erősítsék. Egy angol hőst csináltak belőlem, aki megvédi a várát az idegen betolakodókkal szemben. Ezt nagyon sértőnek találtam.

A lengyel közösség tagjai, itt és külföldön, hihetetlenül kedvesek voltak. Szó szerint több ezer e-mailt kaptam. Bocsánatot akartak kérni tőlem. Emlékszem, hogy egy lengyel nő odajött hozzám az utcán, és bocsánatot kért tőlem. Megfogtam a kezét, és azt mondtam, hogy nem az ő dolga, hogy bocsánatot kérjen.

A támadók közül kettőt 19 év, a másik kettőt 13 év börtönbüntetésre ítélték. Amikor a Why Me? szervezet megkeresett minket, hogy szeretnénk-e, ha megpróbálnák elősegíteni egy helyreállító igazságszolgáltatási találkozót a támadókkal, beleegyeztünk, mivel úgy tűnt, hogy ez egy módja annak, hogy válaszokat kapjunk. A folyamat több mint egy évig tartott, míg végül egy börtönben találkoztunk az egyik támadóval. A többi támadót nem találták alkalmasnak a helyreállító igazságszolgáltatásban való részvételre.Azért mentem el erre a találkozóra, hogy megtudjam, miért támadtak rám. A feleségem el akarta mondani, hogy milyen szörnyű volt számára az az éjszaka. A lányom pedig azt akarta megtudni, hogy vajon megjavul-e a férfi. Végül a kétórás megbeszélés során kiderült, hogy csak a lányom kérdése volt fontos. Soha nem akartam megtudni, hogy miért minket választottak. Talán random esett ránk a választásuk. A feleségem rájött, hogy valójában a férfi már pontosan tudta, hogy mit érez, mert a támadás alatt is látta a tekintetében az együttérzést. 

A lányom kérdése azért volt fontos, mert bocsánatot kért tőlünk. Nem próbálta minimalizálni, amit tett. Azt mondta, hogy nagyon sajnálja, tisztában van azzal, hogy kegyvesztett lett, és tisztában van a gyengeségeivel. Azt mondta, hogy mindent megtesz, hogy ne kövessen el újabb bűncselekményt, és úgy éreztem, hogy őszintén megbánta és elgondolkodott. Megkérdeztük, mit tervez az élete hátralévő részében. Azt mondta, hogy a börtönben fejleszteni fogja a tanulmányait, angol órákra fog járni, és megpróbál megjavulni, és meggyőzött minket arról, hogy őszinte.

A lányomnak hatalmas segítséget jelentett a találkozó, mert démonizálta a támadót. A találkozó után megszűnt szörnyetegnek lenni, és ez nagyon fontos volt a felépülésében, ami azt eredményezte, hogy hazatérhetett. Nem tudom pontosan megmondani, hogy a folyamat milyen hatással volt rám, de a feleségem utólag bosszús volt magára. Bár a Why me? hangsúlyozta, hogy nem kell megbocsátani, Sam úgy érezte, hogy túlságosan is megbocsátó volt a támadóval szemben.Számomra a megbocsátás teljesen természetesnek tűnt, mivel segített továbblépni.

Az emberek azt mondják, hogy a megbocsátáshoz mélyen vallásosnak kell lenni, de mint megrögzött agnosztikus, nem értek egyet ezzel. A megbocsátás az emberi állapot része; inkább az emberségünk, mint a vallásunk egyik aspektusa. Megbocsátani az elkövetőnek egy eszköz arra, hogy a belső problémáiddal tudj foglalkozni. A megbocsátás tehát paradox módon bizonyos értelemben önző, vagy legalábbis én-központú cselekedet, amely segít továbblépni a traumán. Ennek persze az a következménye, hogy végül megbocsátasz az elkövetőnek; de ez nem a te motivációd, hanem a folyamat mellékterméke.

Forrás: 

https://www.theforgivenessproject.com/stories-library/paul-kohler/