Sam hagyománya: reggeli Peggynél

2023.11.27

A CBS videója Peggy Winckowski és unokája történetét mutatja be. Peggy ugyanis minden szerda reggel egy sereg fiatalt vendégel meg a házában. 

Peggy unokája, Sam Crowe hozta létre középiskolai társaival a Reggeli(ző) Klubot, amelyet egy ideig a helyi étteremben szerveztek meg minden szerda reggel. Egy nap azonban Sam kijelentette a többiek jelenlétében, hogy "A nagyim ennél sokkal jobbat tud főzni." A fiatalok ettől kezdve a nagyi konyhájában gyűltek össze. 

Másfél évvel ezelőtt egy júliusi napon, Sam cserbenhagyásos gázolás áldozatává vált. Mindenki azt gondolta, hogy a hagyomány megszakad. 

A fiatalok azonban minden nap elmentek Peggyhez, hogy megbizonyosodjanak arról, jól van-e. Peggy így egy héttel Sam elvesztése után büszkévé akarta tenni unokáját és újra serpenyőt ragadott. 

A fiatalok pedig hétről-hétre egyre többen és többen érkeztek. Jelenleg is közösen viszik tovább Sam hagyományát, ezzel elősegítve az emlékezést és a gyógyulást közös veszteségükben. 

"Ez már nem az étkezésről szól, hanem az együttlétről…olyan mintha egymást táplálnánk...így tartjuk életben az emlékét."

A riport végén elhangzó záró gondolat pedig gyönyörű: 

"Mindenki másképp gyászol, de mindenképpen könnyebb azoknak, akik megosztják egymással a terhet, megtanítják egymást újra nevetni és hagyományt építenek, hogy ezek az emlékek fenntarthatóak és kényelmesek legyenek, mint egy meleg étkezés a nagymamánál."

A közös hagyományoknak elképesztő ereje van. Az örömöt, a bántatot, a gyászt és akár a dühünket is biztonságosabb közösségben, társakkal együtt megélni. Vannak tradíciók, amelyeket ápolunk, vannak amelyeket újra fel kell fedezni és van hogy újakat keletkeztetünk. A lényeg, hogy olyan értékeken alapuljanak, mint az emberi méltóság tisztelete, a gondoskodás, a segítségnyújtás, mint amilyen akár egy rendszeres, közös reggeli. Ezek teremtenek erős közösségeket. 

Megélni a kapcsolódás biztonságát növeli az önértékelést és az önbizalmat. És egyben lehetőséget biztosít arra, hogy amikor e közösség tagjai más helyekre sodródnak, egyrészt már mintával rendelkeznek az egészséges kapcsolódásról, másrészt legyen egy bázisuk, ahova visszanyúlhatnak segítségért, amikor szükségét érzik.