Te képes vagy meglátni az embert az "állat" mögött?

2023.06.28

Joji Glimpse Of Us című dala egy hihetetlen lírai költemény, fantasztikus hangzással. Első hallásra elvarázsolt. Majd megtaláltam hozzá a videoklippet, és teljesen összezavarodtam. Letaglózott a látvány és a hang együtt. Egy dal és egy hozzá tartozó videoklip, amit hónapok óta, időről-időre megnézek, emésztek, értelmezek. Látszólag a kép és a hang teljes ellentétben vannak egymással, csak a video bekevert hanghatásai hozzák összhangba és teszik még drámaibbá az érzékelést.

A klipben egy banda tagjai láthatóak, akik frusztráltak, magányosak és egyre agresszívebbek, ezáltal pedig egyre távolodnak szeretteiktől. Épp annak az ellenkezője történik, mint amit szeretnének elérni. Kapcsolódni szeretnének, de feltételezhetően nem volt senki, aki megtanítsa számukra vagy éreztesse velük annak legmegfelelőbb módját. Szörnyű dolgokat tesznek, rémisztő állapotokban. 𝐀 𝐟𝐞𝐥𝐯𝐢𝐥𝐥𝐚𝐧𝐨́ 𝐤𝐞́𝐩𝐬𝐨𝐫𝐨𝐤 𝐤𝐨̈𝐳𝐨̈𝐭𝐭 𝐚𝐳𝐨𝐧𝐛𝐚𝐧 𝐚 𝐤𝐥𝐢𝐩 𝐫𝐞𝐧𝐝𝐞𝐳𝐨̋𝐣𝐞 𝐦𝐞𝐠𝐦𝐮𝐭𝐚𝐭𝐣𝐚 𝐚 𝐦𝐞́𝐥𝐲𝐬𝐞́𝐠𝐞́𝐭 𝐢𝐬 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐚𝐧𝐧𝐚𝐤, 𝐚𝐦𝐢 𝐛𝐞𝐥𝐮̈𝐥 𝐭𝐨̈𝐫𝐭𝐞́𝐧𝐢𝐤, 𝐚𝐳 𝐞𝐥𝐤𝐞𝐬𝐞𝐫𝐞𝐝𝐞𝐭𝐭𝐬𝐞́𝐠𝐞𝐭, 𝐚 𝐯𝐚́𝐠𝐲𝐨́𝐝𝐚́𝐬𝐭, 𝐚 𝐤𝐢𝐥𝐚́𝐭𝐚́𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚́𝐠𝐨𝐭, 𝐚 𝐦𝐞́𝐫𝐡𝐞𝐭𝐞𝐭𝐥𝐞𝐧 𝐝𝐮̈𝐡𝐨̈𝐭 𝐞́𝐬 𝐟𝐫𝐮𝐬𝐳𝐭𝐫𝐚́𝐜𝐢𝐨́𝐭, 𝐚 𝐬𝐞𝐠𝐢́𝐭𝐬𝐞́𝐠𝐤𝐞́𝐫𝐞́𝐬𝐭, 𝐚𝐳 𝐞𝐥𝐬𝐳𝐢𝐠𝐞𝐭𝐞𝐥𝐭𝐬𝐞́𝐠𝐞𝐭, 𝐚 𝐦𝐚𝐠𝐚́𝐧𝐲𝐭 𝐞́𝐬 𝐚 𝐤𝐢𝐭𝐚𝐬𝐳𝐢́𝐭𝐨𝐭𝐭𝐬𝐚́𝐠𝐨𝐭.

A dalt először hallgatva egy kapcsolat elmúlásának bánata járt körbe, majd a videoklip mondanivalójával kiléptetett a saját perspektívámból és önkéntelenül is azokat a fiatalokat juttatta eszembe, akiket pártfogoltam, akikben szintén éreztem a dühöt és a frusztráltságot, a megnemértettséget. 

A klip kiválóan érzékelteti, hogy 𝐬𝐨𝐤𝐟𝐞́𝐥𝐞𝐤𝐞́𝐩𝐩𝐞𝐧 𝐭𝐮𝐝𝐣𝐮𝐤 𝐦𝐞𝐠𝐞́𝐥𝐧𝐢 𝐚 𝐤𝐮𝐝𝐚𝐫𝐜𝐚𝐢𝐧𝐤𝐚𝐭 𝐞́𝐬 𝐟𝐨𝐧𝐭𝐨𝐬, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐦𝐢𝐛𝐞𝐧, 𝐦𝐢𝐡𝐞𝐳 𝐤𝐚𝐩𝐮𝐧𝐤 𝐭𝐚́𝐦𝐨𝐠𝐚𝐭𝐚́𝐬𝐭. 𝐇𝐚 𝐚 𝐟𝐞𝐥𝐝𝐨𝐥𝐠𝐨𝐳𝐚́𝐬𝐛𝐚𝐧 𝐧𝐢𝐧𝐜𝐬 𝐦𝐞𝐠𝐟𝐞𝐥𝐞𝐥𝐨̋ 𝐞𝐬𝐳𝐤𝐨̈𝐳𝐮̈𝐧𝐤, 𝐚 𝐟𝐫𝐮𝐬𝐳𝐭𝐫𝐚́𝐜𝐢𝐨́𝐧𝐤 𝐫𝐨𝐦𝐛𝐨𝐥𝐚́𝐬𝐛𝐚𝐧 𝐟𝐞𝐣𝐞𝐳𝐨̋𝐝𝐢𝐤 𝐤𝐢. 𝐑𝐨𝐦𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮𝐤 𝐚 𝐤𝐨̈𝐫𝐧𝐲𝐞𝐳𝐞𝐭𝐮̈𝐧𝐤𝐞𝐭, 𝐚 𝐬𝐚𝐣𝐚́𝐭 𝐞́𝐬 𝐚 𝐦𝐚́𝐬𝐢𝐤 𝐞́𝐥𝐞𝐭𝐞́𝐭. 𝐈𝐬𝐳𝐨𝐧𝐲𝐮́ 𝐟𝐨𝐧𝐭𝐨𝐬, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐞𝐳𝐞𝐤𝐞𝐭 𝐥𝐚́𝐬𝐬𝐮𝐤 𝐞́𝐬 𝐞́𝐫𝐭𝐬𝐮̈𝐤, 𝐞́𝐬 𝐚 𝐡𝐞𝐥𝐲𝐞́𝐧 𝐤𝐞𝐳𝐞𝐥𝐣𝐮̈𝐤. 𝐀 𝐫𝐨𝐦𝐛𝐨𝐥𝐚́𝐬 𝐧𝐞𝐦 𝐞𝐥𝐟𝐨𝐠𝐚𝐝𝐡𝐚𝐭𝐨́, 𝐝𝐞 𝐚 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚́𝐜𝐢𝐨́𝐭 𝐞́𝐫𝐭𝐞𝐧𝐢 𝐤𝐞𝐥𝐥 𝐚𝐡𝐡𝐨𝐳, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐦𝐞𝐠𝐟𝐞𝐥𝐞𝐥𝐨̋ 𝐫𝐞𝐚𝐤𝐜𝐢𝐨́𝐭 𝐭𝐮𝐝𝐣𝐮𝐧𝐤 𝐫𝐚́ 𝐚𝐝𝐧𝐢.

"Az agresszió lényege - akár a szereteté - a mögötte meghúzódó motivációban rejlik: mi az, ami mozgat. Csak ha megértjük az agressziót, akkor tudjuk megérteni, miért terjed a világunkban." - írja Máté Gábor és társa, A család ereje című könyvében.

De mi van, ha a család ereje már gyerekként elveszett? Sokan, túl sokan élnek ezzel a teherrel. Kapaszkodóik azonban lehetnek, kell hogy legyenek, környezetükben, a közösségeikben is rálelhetnek. Persze a megelőzés lehet a legfontosabb gyógyír. A családokat, a szülőket és gyermekeiket megerősíteni a saját szerepükben, szerethetőségükben és szeretetre való képességükben. Kadarkai Endre, Szavakon Túl! című műsorában beszélgetett Schwarcz Ádámmal (Beton Hofi) a fonogram díjas magyar rapper, zeneszerző, dalszövegíróval. A 25. perctől hangzik el a következő párbeszéd:

K.E.: Neked hol az otthon? 

S.Á.: Nekem valahogy a 8. kerület lett az. Azt a koordinátarendszert legalább ismerem. 

K.E.: De amikor 6-7 éves voltál és lementél focizni és odament hozzád valaki és egy kést nyomott oda, abból mit tanul az ember vagy abból mi az otthonos? 

S.Á.: Azt tanulja az ember, hogy meg kell értened, hogy mások más érzelmi töltetben vannak és másoknak mást mondanak otthon a lakásban és mást látnak kint. 𝑯𝒂 𝒂𝒃𝒃𝒐́𝒍 𝒊𝒏𝒅𝒖𝒍𝒔𝒛 𝒌𝒊 𝒎𝒊𝒏𝒅𝒊𝒈, 𝒉𝒐𝒈𝒚 𝒎𝒊𝒏𝒅𝒆𝒏𝒌𝒊 𝒖𝒈𝒚𝒂𝒏𝒐𝒍𝒚𝒂𝒏, 𝒎𝒊𝒏𝒕 𝒕𝒆, 𝒗𝒂𝒈𝒚 𝒖𝒈𝒚𝒂𝒏𝒂𝒛𝒕 𝒈𝒐𝒏𝒅𝒐𝒍𝒋𝒂 𝒗𝒂𝒈𝒚 𝒅𝒐𝒍𝒈𝒐𝒌𝒂𝒕 𝒄𝒔𝒂𝒌 𝒖𝒈𝒚𝒂𝒏𝒂𝒛𝒆́𝒓𝒕 𝒄𝒔𝒊𝒏𝒂́𝒍𝒉𝒂𝒕, 𝒎𝒊𝒏𝒕 𝒕𝒆, 𝒂𝒌𝒌𝒐𝒓 𝒆𝒈𝒚 𝒊𝒍𝒚𝒆𝒏 𝒌𝒆́𝒔𝒆𝒔 𝒑𝒊𝒍𝒍𝒂𝒏𝒂𝒕 𝒆𝒎𝒍𝒆́𝒌𝒆𝒛𝒕𝒆𝒕 𝒓𝒂́, 𝒉𝒐𝒈𝒚 𝒏𝒆𝒎. … Főleg a hip-hopban gyakran ismételt mondat, hogy "Tesó nem változtam, 20 éve stabilba'…Elsírnám magam, hát én nem akarok olyan lenni, mint 20 évvel ezelőtt voltam. Akkor minden fájt, nem tudtam kilépni a saját siránkozásomból. Szerintem fontos, hogy változzunk. Nem az nyer, aki a legerősebb vagy aki a leggyorsabban üti le a késest. Hanem akihez a késes, ha legközelebb meglátja már nem megy oda. A legadaptívabb nyer. Az adaptáció maga a változás, aki a változást negligálja az gyakorlatilag a túlélés ügyében tesz fura állításokat." 10 perccel később Ádám már édesapjáról, a vele való kapcsolatról, hatásairól, megértéséről mesél. 

Nem árt, ha saját magunkra figyelmet fordítunk, ha időben segítséget kérünk, ugyanakkor külső szemlélőként az áldozatot és az agresszort sem hagyhatjuk magára. 

𝐀𝐳 𝐚𝐠𝐫𝐞𝐬𝐬𝐳𝐢𝐨́ 𝐧𝐚𝐠𝐲𝐨𝐧 𝐬𝐨𝐤𝐬𝐳𝐨𝐫 𝐚 𝐟𝐞́𝐥𝐞𝐥𝐞𝐦𝐛𝐨̋𝐥, 𝐚 𝐟𝐞́𝐥𝐞𝐥𝐞𝐦 𝐩𝐞𝐝𝐢𝐠 𝐚𝐳 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚́𝐜𝐢𝐨́𝐡𝐢𝐚́𝐧𝐲𝐛𝐨́𝐥, 𝐚𝐳 𝐢𝐬𝐦𝐞𝐫𝐞𝐭𝐥𝐞𝐧𝐛𝐨̋𝐥 𝐟𝐚𝐤𝐚𝐝. 𝐅𝐨𝐧𝐭𝐨𝐬, 𝐡𝐨𝐠𝐲 𝐧𝐲𝐢𝐭𝐨𝐭𝐭𝐚𝐤 𝐥𝐞𝐠𝐲𝐮̈𝐧𝐤 𝐌𝐀́𝐒𝐎𝐊𝐑𝐀 𝐄́𝐒 𝐎̈𝐍𝐌𝐀𝐆𝐔𝐍𝐊𝐑𝐀 𝐞𝐠𝐲𝐚𝐫𝐚́𝐧𝐭.