Olivér és Martin története 1.  

2022.04.22

Egy bűncselekmény történetét olvashatod, amelynek szereplői két tinédzser, Olivér és Martin. Találkozásuk eredménye komoly következményekkel járt. Három részen keresztül, három blogbejegyzésben szeretném megmutatni, hogy a közvélemény által is megismert esetek kapcsán mennyi körülmény és tény árnyalhatja a különböző eseteket. 

Egy-egy helyzet megítélését az egyéni történetek megismerése teheti teljessé. 

A történetet megtörtént eset alapján írtam, de az érintettek érdekében a neveket és néhány tényt, adatot megváltoztattam. 

Esti híradás, amelyből a közvélemény értesül

Súlyos sérülésekkel szállítottak korházba egy középiskolás fiatalt.

A reggeli órákban az egyik helyi járaton egy középiskolás fiú brutálisan megverte hasonló korú társát, akit az eset következtében rohamkocsival kellett korházba szállítani. Az utasok szerint a két fiú között hangos vita alakult ki, amelyet a fizikailag erősebb fiú ököllel oldott meg. Az eset sokakat megdöbbentett, szülőket és diákokat egyaránt. A beszámolók alapján az áldozat arca sérült és rengeteg vért veszített. Jelenleg is korházban ápolják. Információink szerint sürgős műtétet kellett rajta végrehajtani, állapota válságos. 

Ismerős retorika? A sajtó általában minimális tényekkel, rövid összefoglalóval tálalja a történéseket. És mivel a legtöbb esetben nincs izgalmas fordulata, illetve folytatása a történteknek, általában már nem jelentkeznek a részletekkel. Sokakat azonban felkavarnak ezek a sorok növelve félelemérzetüket és bizalmatlanságukat másokban.  És sokan a közösségi oldalakon osztják meg véleményüket, ítélkezve egyik, vagy akár mind a két fiatal felett.

Ami hivatalosan tudható egy ilyen ügyről (pl. a rendőrség honlapjáról)

A rendőrség súlyos testi sértés miatt indított eljárást egy középiskolás fiú ellen, aki 2018.04.25. napján a reggeli órákban, a 22-es buszon egy kisebb szóváltást követően megverte egyik iskolatársát. Az áldozatot eszméletlen állapotban szállították korházba, ahol sürgősségi kezelésben részesült. Az eset következtében súlyos sérüléseket szenvedett, arccsontja olyan mértékben sérült, hogy több hetes korházi kezelésre volt szüksége. A rendőrség az elkövetőt előállította, majd a nyomozás lezárását követően az ügyet vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek. 

Benned milyen érzéseket keltett a sorok olvasása?  

Mielőtt tovább olvasnál állj meg egy pillanatra és figyeld meg önmagad, a gondolataid és, hogy hogyan ítéled meg a tények és a sajtóhír hallatán a történteket és az érintetteket! 


 

És most nézzük meg mi játszódhatott le a két fiatal között a buszon. 

- Szerda reggel, munkába és iskolába igyekvő utasokkal zsúfolt buszon. 

A fiatalok belső és kihangosított gondolatai:

A kép illusztráció. A kép forrása: Canva
A kép illusztráció. A kép forrása: Canva

Olivér: "Ott ül Réka.... meg mindig bánt a tegnap, durván lekezelő volt velem, amikor meg akartam szólítani a folyosón, egyszerűen levegőnek nézett. Megint. És pont a haverok előtt. Lenne mivel foglalkoznom, matek doga, anyáék is folyamatosan nyaggatnak a tanulással, a felvételire való készüléssel..... fáradt és dühös vagyok...baromi dühös...a srácok is folyamatosan szívatnak, szerintük Réka nem hozzám való... de Réka sosem mond semmi konkrétat, miért nem válaszol a kérdéseimre .... odamegyek most hozzá... 

- Szia, Réka beszélhetnénk?  ---- Nem igaz, rám sem néz, inkább elfordul....hát ezt nem hiszem el....hallom a srácok nevetését....huuu, ezt nem bírom.....

- HOGY MEKKORA EGY P__A VAGY! HALLOD, LEGALÁBB NÉZZ RÁM!

Ez a srác meg mit akar? 

- NEM HOZZÁD SZÓLTAM! EZ NEM TARTOZIK RÁD, IDIÓTA! ...MIT AKARSZ...?......"


A kép illusztráció. A kép forrása: Canva
A kép illusztráció. A kép forrása: Canva

Martin: "Baromi fáradt vagyok...ma lesz a gyakorlati vizsgám, jól kell, hogy sikerüljön, ez a feltétele, hogy a mester adjon pár nap kimenőt a délutáni melóból....végre együtt tölthetnénk pár órát Csillával... Hova tettem a cetlit, amit anya felírt, hogy mit kell vegyek hazafelé menet? Basszus, remélem nem hagytam el....ahh megvan. Jahh igen és külön lista a Papinak...hát ez sem lesz egy könnyű nap....iszonyú fáradt és frusztrált vagyok már, kezd elegem lenni, egy szabad percem sincs.... 

- Réka, minden ok? Haverok vagyunk, elmondhatod....Hogy itt az a srác, aki nem akarja megérteni, hogy nem szeretnél vele lenni? .... Ha idejön, annak nem lesz jó vége....érzem, ahogyan Réka megremeg mellettem...

- Figyelj haver, nem akar veled beszélni, hagyd békén, jó?!... 

- SZERINTED NEM TARTOZIK RÁM? MEGMUTASSAM MENNYIRE?.... 

- NA MOST LEGYEN NAGY A SZÁD, S@FEJ!..........Mi van vele?
- HALLOD NE HÜLYÉSKEDJ, KELJ FEL! .....Istenem, mit tettem...."


Kérlek vidd magaddal és gondold végig, mi történt és kit hogyan érinthetett.

Szerinted milyen következmények várhatóak? Számodra mi lenne a megnyugtató? 

A második részben folytatom a fiatalok történetét, amelyben egy lehetséges (de jelen esetben fiktív) bírósági tárgyalásról és az ítéletről írok. 


Ha van időd, oszd meg velem a válaszaidat, kérdéseidet: era@resztorativmindennapok.com