Sérelem és bántalmazás kezelése  az intézményekben

Bullying - kortárs bántalmazás - egy iskolában tapasztalható, de annak keretein túlmutató jelenség, amelynek felismeréséhez és kezeléséhez is változásra, szemléletváltásra van szükség, nekünk felnőtteknek, pedagógusoknak, szülőknek, intézményvezetőknek, állampolgároknak.

Az iskolai bántalmazásról alkotott képünket elsődlegesen saját, illetve közvetlen környezetünk tapasztalatai alapján alakítjuk ki. Ezt a képet nagy mértékben befolyásolják, illetve megerősítik a (közösségi) médiában megjelenő hírek, történetek.

"Oh, hát a gyerekek csak vitatkoznak, gyakran esik ez meg velük, nem komoly"- hangzik el sokszor a mondat, amikor nehéz helyzetek kezelése kapcsán beszélünk az érintettekkel.

Nagyon erősen él bennem egy óvodai jelenet, egy játékról, amelynek részese, része voltam.

Gyakori vélemény az iskolai bántalmazással kapcsolatban, hogy ez csak egy korosztályos jelenség, a gyerekek kinövik, hozzá tartozik a gyerekkorhoz.... Sokáig gondoltam én is így.

Az iskolai bántalmazás - legyen szó a felnőttek részéről megnyilvánuló vagy a kortárs bántalmazásról (bullying) - jelenség, amely ellen sokan dolgozunk, amellyel szemben sokan felszólalunk.